enskild firma vs aktiebolag

Enskild firma vs aktiebolag

Många företagare funderar någon gång på vilken företagsform som är bäst för ens verksamhet – enskild firma eller aktiebolag. Båda har sina fördelar och nackdelar, men båda passar inte alla typer av verksamheter. Att omvandla sin firma till aktiebolag är ett stort steg och innan steget ska tas behöver man fundera på några saker. Läs vidare om du behöver hjälp med att välja.

Enskild firma

Enskilda firmor är vanligast i verksamheter som är i startfasen och varken har anställda eller så höga vinster. De består oftast av en egenföretagare som är personligt ansvarig för företagets skulder. Man behöver inte heller registrera verksamheten hos Bolagsverket och inget insatskapital krävs, till skillnad från aktiebolag.

Aktiebolag

Aktiebolag behöver å andra sidan bestå av en styrelse och är en egen juridisk person, vilket innebär att bolaget är ekonomiskt frånkopplat från ägaren. Ägaren slipper det stora ansvaret för företagets skulder vilket betyder att om det går dåligt riskerar man inte att hela ens personliga ekonomi går åt skogen. För att starta ett aktiebolag krävdes tidigare 50 000 kronor i aktiekapital, men sedan den 1:a januari 2020 har gränsen sänkts till 25 000 kronor.

Det finns såklart både nackdelar och fördelar med aktiebolag. Den ena är inte bättre än den andra utan vilken man bör välja beror helt på ens förutsättningar och mål med verksamheten.

Fördelar med enskild firma

En avgörande fördel med enskilda firmor är att de inte kräver något aktiekapital för att startas. Därför passar det dem som precis påbörjat sin företagsresa och inte har de 25 000 kronorna plus extra kostnader som krävs för att starta aktiebolag. De flesta börjar med enskild firma av den här anledningen, vilket brukar vara ett klokt val.

Det skattemässiga överskottet är mer styrbart i enskilda firmor än aktiebolag. Du kan till exempel avsätta till periodiseringsfond och skjuta upp en del av beskattningen av inkomsten till senare år. Du kan på så sätt alltså jämna ut beskattningen mellan flera år. I årets deklaration (2020) har du dessutom möjlighet att sätta av mer till periodiseringsfond än annars möjligt, som stöd på grund av coronakrisen.

Att utnyttja föräldrapenning har sin fördel i enskilda firmor, speciellt om verksamheten är nystartad och inte omsätter stora mängder pengar. När det gäller enskilda firmor baseras både föräldra- och sjukpenning på branschens löner, medan de som jobbar inom aktiebolag istället får penningen baserad på deras lön. Därför kan de riskera att få en lägre ersättning.

Nackdelar med enskild firma

Om firman skulle hamna i stora skulder kan fordringsägarna kräva pengar av företagaren. Alltså kan firmans konkurs också innebära personlig konkurs. Man har inte samma skyddsvägg mellan företagets och ens egna ekonomi som man har med ett aktiebolag.

Att ha anställda hos sin enskilda firma är inte vanligt, just för att det är så svårt. Man kan till exempel inte ha närstående som anställda. Eftersom ens personliga ekonomi är så sammankopplad med företagets är man också personligt ansvarig för bland annat anställningsskydd och arbetsskador för den anställde.

När verksamheten börjar utvecklas och når en inkomst över brytpunkten för statlig skatt (på ungefär 523 200 kronor år 2020) brukar enskild firma förlora många av sina fördelar. Större verksamhet betyder större risker och man vill inte att ens personliga ekonomi ska påverkas vid misstag, något som bidrar till att många byter till aktiebolag. Skattereglerna för enskilda firmor kan även försvåra utvecklingen för firman och många byter till aktiebolag på grund av dess skattefördelar.

Fördelar med aktiebolag

En stor anledning till att många byter till aktiebolag ligger i att ägaren och bolaget kan skiljas åt, till skillnad från enskild firma där de två är en och samma. Vid konkurs är det enda du riskerar startkapitalet. Du är inte skyldig att betala bolagets skulder. Det här kan vara en stor fördel när du ska ta risker i din verksamhet, som att till exempel köpa in större mängder varor eller ta lån i bolagets namn.

En annan fördel med AB är att det ofta ses som ett mer seriöst alternativ än enskilda firmor ur kundens perspektiv. Det finns en större säkerhet i att man som kund till exempel kan kolla upp årsredovisningar och på så sätt granska aktiebolag, vilket man inte kan med enskilda firmor. Många använder till exempel allabolag.se för att se hur det har gått för bolaget det senaste året. Det är helt enkelt en fördel på marknaden.

Aktiebolag tillåter även en smidigare och mindre rörig ekonomi eftersom den är tydligt skild från din privatekonomi. Det här leder även till en minskad risk att göra misstag i ekonomin, då bolaget måste ha helt egna konton som det äger självt.
Möjligheten att ta ut en utdelning utöver din vanliga lön, som dessutom beskattas lägre än lönen, är ännu en stor fördel med aktiebolag.

Nackdelar med aktiebolag

Många startar inte aktiebolag just på grund av kostnaden på 25 000 kronor i aktiekapital. Administrationsdelen av att driva aktiebolag brukar många även tycka är krånglig och mer komplicerad. Man måste dessutom räkna med nya kostnader för bland annat revisor i sin budget. Det blir helt enkelt fler avgifter och även de sociala avgifterna är högre. Om verksamheten inte omsätter mycket pengar kan det här driva upp kostnaderna mer än man har råd med.

Kostnad för att starta aktiebolag

Ett vanligt missförstånd är att man behöver “betala” 25 000 kronor för att få starta ett aktiebolag. Många avskräcks på så sätt från att ta steget. Sanningen är att de 25 000 kronorna fungerar mer som ett bevis för Bolagsverket att du är redo att starta aktiebolag. Pengarna kommer tekniskt sett fortfarande vara dina och inte förlorade. Du behöver alltså i praktiken bara ha bevis för att du har 25 000 kronor i ett bankkonto. Alternativt kan aktiekapitalet bestå av apportegendomar, alltså fysiska saker du behöver använda i din verksamhet som är värda 25 000 kronor. Förutom aktiekapitalet behöver du bara betala en avgift till Bolagsverket som är runt 1000 kronor.

Kostnad för att starta enskild firma

I grunden kostar det ingenting alls att starta enskild firma. Extra kostnader kan dock tillkomma i vissa fall, till exempel kan du behöva registrera din firma hos Bolagsverket vilket kostar 1100 kronor. Registreringen behöver du bara göra om du bland annat behöver tillstånd för att driva en viss verksamhet, eller om du vill registrera och därmed skydda ditt företagsnamn.

Köpa färdigt bolag eller starta aktiebolag själv?

Många företag erbjuder lagerbolag för dem som inte vill sköta jobbet med Bolagsverket själv. Fördelen med att köpa lagerbolag är att man snabbare kan komma igång med sitt bolag och slipper pappersarbetet. Tjänsten brukar kosta runt 5000 kronor. Om du istället vill registrera bolaget själv är det lite mer komplicerat men kostar endast 900 kronor. Du hittar detaljerade instruktioner på verksamt.se.

När ska jag ombilda enskild firma?

Det är inte lönsamt i alla verksamhetens stadier att ombilda till aktiebolag. Om verksamheten fortfarande är i startskedet och inte tjänar mycket pengar kan man istället förlora pengar genom att byta, eftersom avgifterna och skatterna redan är låga och aktiebolag medför kostnader. De skattemässiga fördelarna med aktiebolag börjar först när man inkomsten är över brytpunkten, som 2020 ligger på 523 200 kronor. När firman börjar närma sig en sådan omsättning kan det vara dags att byta till aktiebolag. På så sätt kan man anta att kostnaderna inte kommer överskrida fördelarna.

företagslån ränta
  • Belopp: 10 – 5.000 tkr
  • Offert från 21 långivare
  • Ofta pengarna samma dag
  • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
  • Belopp: 20 – 3.500 tkr

  • Snabbt – ansök på några minuter

  • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

  • Inga dolda avgifter

  • Belopp: 50 – 2.000 tkr
  • Endast 1st UC
  • Svar inom 24h
  • Gratis tjänst