Det finns företagslån utan säkerhet men det är viktigt att du förstår skillnaden på den här typen av lån och ett mer traditionellt lån för företaget. Utan säkerhet betyder att kreditgivaren måste skapa sig en säkerhet på annat sätt. För det mesta innebär det högre ränta och därmed ett mycket dyrare lån.

Finns det företagslån utan säkerhet?

Vad innebär ett företagslån med säkerhet?

Ett företagslån med säkerhet är precis som ett privatlån med säkerhet ett lån som säkras upp med något som har ett högt värde. Normalt sett så brukar man använda egendom som säkerhet. Det kan till exempel vara så att du låter din bostad fungera som säkerhet för ditt företagslån.

Om du får ett företagslån utan säkerhet så betyder det att du inte måste ha någon egendom som borgen om du inte skulle kunna betala tillbaka. Det låter ju som enbart positivt men så enkelt är det förstås inte.

Krav som ställs för lån utan säkerhet

Det du måste vara väl medveten om innan du tecknar ett lån utan säkerhet för företaget är vad som krävs av dig. Om du inte måste ha en bostad eller något annat som säkerhet så handlar det ju om andra krav som gör att kreditgivaren känner sig säker på att lånet blir lönsamt.

Typiska krav som ställs på företagslån utan säkerhet är:

 • Du ska betala tillbaka i tid. Det kan rentav vara omöjligt att skjuta upp datum för återbetalning. I det fall du kan få denna tjänst så kommer den att vara väldigt dyr.
 • Hög ränta. Räntan för lånet kommer att vara mycket hög. Bli inte förvånad om du får betala tillbaka mer än det dubbla beloppet som du lånar.
 • Hög avgift. Utöver ränta så får du betala en avgift för lånet. Den kan också vara väldigt kostsam. Om det rör sig om ett mindre lån kan det tyckas helt galet att du ska betala en avgift som kan vara nära en fjärdedel av lånet.

Varför ställs det så tuffa krav?

Kreditgivare såväl som vanliga banker vill tjäna pengar på sina lån. Om de ska ta risken att du kanske inte betalar tillbaka så måste de alltså få igen detta på något annat vis. Utan säkerhet så kommer de att se till att varje lån utan säkerhet ger mycket mer. På så vis kan tjänsten ändå gå runt och de som inte kan ge någon säkerhet för företagslån får en chans.

Beloppet du får låna beror på din återbetalningsförmåga

Storleken på ditt företagslån utan säkerhet beror på din återbetalningsförmåga. Det kommer att göras en kreditupplysning där man ser på din kreditvärdighet. Det kan också vara så att kreditgivaren vill se närmre på din verksamhet och dina planer för den.

När du har drivit ditt bolag i flera år kan det bli aktuellt med bokföring från flera år. Om du vill ha lån för att starta bolag så finns ju inte detta. Då kan man se mer på hur du har tänkt att få det hela att bli lönsamt. Här är det mycket upp till dig om du lyckas sälja in ditt projekt till långivaren eller inte.

Du kan få krav om en person som går i borgen för dig

För lite större företagslån utan säkerhet så kan det vara så att du ska ha en person som går i borgen för ditt lån. Ibland kan det också vara så att du ska ha flera borgensmän för att få ett stort företagslån.

Undantaget till detta kan vara om du kan påvisa att du har en väldigt fin omsättning och snabbt kommer att kunna betala tillbaka även ett större lån. Då kan det faktiskt vara så att du får ett större företagslån utan säkerhet och utan borgensman. Fast detta är ganska ovanligt och inget att räkna med.

Viktigt att beakta typ av företag

Kom ihåg att du med enskild firma får ett personligt ansvar för lånet. Med ett ab så är det ju själva bolaget som står för lånet. Då blir du inte på samma sätt personligt ansvarig om du inte lyckas betala tillbaka ditt lån för företaget.

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 5.000 tkr
 • Offert från 21 långivare
 • Ofta pengarna samma dag
 • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
 • Belopp: 20 – 3.500 tkr

 • Snabbt – ansök på några minuter

 • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

 • Inga dolda avgifter

 • Belopp: 50 – 2.000 tkr
 • Endast 1st UC
 • Svar inom 24h
 • Gratis tjänst