Kreditkort för företag – Bästa företagskortet 2022

bästa företagskortet

Ett kreditkort för företag, även kallat företagskort, kan vara en flexibel och praktisk lösning för företagare som vill förenkla sina inköp och slippa personliga utlägg. Kortet gör det möjligt att betala direkt istället för mot faktura samtidigt som det blir enklare att se vart de likvida medlen i företaget faktiskt tar vägen

I den här artikeln ska vi titta närmare på kreditkort för företag och hur de fungerar. Vi går även igenom fördelarna med företagskort och berättar mer om det bästa företagskortet just nu.  

Så fungerar ett företagskort

Ett företagskort är ett kreditkort för företag som ska underlätta verksamhetens inköp och betalningar. Genom att betala med företagskortet slipper du och dina anställda dels personliga utlägg samtidigt som ni inte behöver betala mot faktura. Kreditkort fungerar på sätt och vis som ett lån eftersom du blir beviljad en kreditgräns som motsvarar företagets ekonomiska förutsättningar. Därefter samlas alla inköp du gör under en månads tid på en faktura. Du väljer själv om du vill betala fakturan i sin helhet, vilket normalt sett är räntefritt, eller dela upp betalningen. 

Väljer du att delbetala skulden tillkommer både ränta och andra eventuella avgifter som är knutna till krediten. Du måste dessutom betala ett minimibelopp varje månad. I takt med att du betalar tillbaka skulden fylls din kredit på igen och du kan utnyttja krediten på nytt. 

Företagskort med bonus

Många kreditgivare erbjuder förmånliga bonussystem som tillåter dig att samla poäng med företagskortet, till exempel när du handlar eller tankar. Dina poäng kan du sedan byta ut mot generösa rabatter på allt ifrån drivmedel och mat till hotellvistelser, flygresor och hyrbilar. Du kan också få tillgång till exklusiva flygplanslounger och hjälpsam conciergeservice. Företagskort med poäng kan med andra ord vara ett extra lämpligt alternativ för dig som ofta åker på tjänsteresor, både med flyg och bil. 

Vem har betalningsansvar för kreditkortet? 

När det gäller kreditkort för företag kan betalningsansvaret antingen ligga på företaget eller på den anställde individen som disponerar företagskortet. Det senare kallas privat eller personligt betalningsansvar och innebär en mindre kreditrisk för företaget. Vid personligt betalningsansvar är det den anställde som genomgår en kreditprövning och bär det slutliga betalningsansvaret. Det är också den anställde som får kreditkortsfakturan i slutet av månaden. Därefter betalar företaget ut kostnadsersättning för den anställdes utlägg. Det är även företaget som betalar företagskortets årsavgift. 

Ligger betalningsansvaret på företaget är det istället de som genomgår en kreditprövning. Här står företaget både för kreditkortsfakturan och årsavgiften, vilket förstås innebär en ökad kreditrisk. 

Bäst kreditkort för enskilda firmor

1. Bank Norwegian Visa

Med Bank Norwegian Visa får du också upp till 100 000 kronor i kredit och precis som Re:member Flex saknar kortet årsavgift. Här ligger dock den räntefria perioden på 45 dagar och krediträntan på 19,99 procent (nominell). En stor fördel med Bank Norwegian Visa är att du inte behöver betala några uttagsavgifter, varken i Sverige eller i utlandet. Dessutom får du ett extrakort utan extra kostnad och du kan själv välja mellan cashback eller CashPoints. En kompletterande rese- och avbeställningsförsäkring ingår, så även en dagligvaruförsäkring. 

 • Ingen uttagsavgift

 • Välj själv mellan cashback eller CashPoints

 • Kostnadsfritt extrakort

2. Komplett Bank Mastercard

Komplett Bank Mastercard är ett kreditkort som saknar både års- och uttagsavgift och som har en räntefri kredit på 50 dagar. I kortet ingår även en reseförsäkring, ett köpskydd och ett ID-skydd. Med Komplett Bank Mastercard får du poäng på allt du handlar. Köp hos Komplett.se ger dig 4 procent i bonus, enskilda köp över 20 000 kronor ger dig 1 procent och övriga köp ger dig 0,5 procent. Dina samlade poäng kan du sedan använda för att betala av din kreditfaktura. 

 • Många försäkringar

 • Avgiftsfria uttag

 • Bonus på alla köp

5 Fördelar med företagskort

Som du säkert redan förstår finns det många fördelar med att skaffa ett kreditkort till företaget. Nedan sammanfattar vi några av de allra främsta.

1. Flexibel finansieringslösning

Ett företagskort är ett betydligt mer flexibelt alternativ jämfört med exempelvis ett företagslån, framför allt vid tillfällig likviditetsbrist. Här kan du nämligen själv välja hur stor del av krediten du vill använda och när. Dessutom betalar du ränta enbart för summan du faktiskt utnyttjat.

2. Betala direkt eller lite åt gången

Med kreditkort samlas alla köp från samtliga företagskort i verksamheten på en och samma faktura. Detta kan leda till relativt höga fakturabelopp som vid vissa tillfällen kan vara påfrestande för företagets kassa. 

Lyckligtvis behöver du inte betala hela skulden på en gång om du inte har möjlighet. Under månader med sämre likviditet kan du med fördel dela upp betalningen. När kassaflödet återhämtat sig kan du öka amorteringarna för att återbetala skulden snabbare.

3. Mindre administration

Istället för att spendera värdefull tid och energi på utläggshantering väljer många företag att ge företagskort till sina anställda. Idag finns det företagskort som automatiserar denna process och som dessutom går att integrera i de största bokföringssystemen. På så sätt slipper du den manuella avstämningen mot kreditkortsfakturan.

4. Individuella köpgränser

Det finns företagskort som tillåter dig att ställa in specifika köpgränser för varje kort. På så sätt kan du enkelt justera hur mycket varje anställd har möjlighet att spendera.

5. Förmåner och försäkringar

Som tidigare nämnt är de flesta företagskort idag kopplade till bonusprogram. Via dessa program kan du samla poäng som du sedan kan byta ut mot rabatter. Det brukar dessutom ingå flera förmånliga försäkringar – till exempel reseförsäkring och köpskydd – som ger dig och dina anställda extra trygghet i vardagen.

Innan du ansöker om kreditkort till företaget 

Innan du ansöker om ett företagskort finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer några snabba tips. 

 • Läs villkoren noggrant. Innan du ansöker om första bästa kreditkort är det viktigt att du läser reglerna för det företagskort du är intresserad av. Policyer för företagskort kan nämligen skilja sig åt beroende på kreditgivare. Ta till exempel reda på vad som händer om du är sen med betalningen eller om du vill avsluta krediten helt. 
 • Kolla med din bank. Det kan också vara bra att kolla vilka kreditkortslösningar din företagsbank erbjuder. Kanske kan det till och med vara läge att byta bank? Jämför olika alternativ för att hitta den bästa företagsbanken för dina behov. 
 • Jämför effektiva räntor. När du jämför kreditkort, tänk på att alltid jämföra de effektiva krediträntorna. De tar nämligen hänsyn till alla kostnader som tillkommer i samband med företagskortet, inte bara räntan. Ju lägre effektiv ränta, desto bättre.

Alternativ till företagskort 

Det unika med företagskort är att du kan samla alla företagets månadsutgifter på en och samma faktura, oavsett hur många kort du gett till dina anställda. Inga andra finansieringslösningar erbjuder denna möjlighet. Samtidigt finns det flera bra alternativ som passar bättre i andra situationer. 

 • Kontokredit. En kontokredit, eller checkkredit som det brukar kallas, kan vara en bra lösning för dig som vill ha ett mellanting mellan ett kreditkort och företagslån. Denna kredit är kopplad till ett kreditkonto online istället för till ett kort ifrån vilket du kan begära uttag direkt till företagskontot vid behov. 
 • Företagslån. Företagslånet är det bästa alternativet för företagare som planerar att göra större investeringar med hjälp av externt kapital. Här får du en klumpsumma direkt som du betalar tillbaka enligt en förutbestämd återbetalningsplan. 
 • Factoring. Två vanliga former av factoring är fakturaköp och fakturabelåning. Här kan du antingen sälja eller belåna dina kundfakturor för att frigöra kapital snabbt och förbättra kassaflödet i verksamheten. 

Vanliga frågor om företagskort

Vad är ett företagskort?

Ett företagskort är ett kort som är kopplat till en kredit och som gör det möjligt för företag att betala direkt istället för mot faktura.

Hur fungerar företagskort?

När du använder ett eller flera företagskort samlas alla köp på en och samma faktura som du får i slutet av månaden. Du kan antingen betala hela beloppet direkt eller dela upp betalningen över en längre tid. Då tillkommer emellertid en kreditränta.

Vad kostar företagskort?

De flesta företagskort har en årsavgift och en individuell ränta som baseras på företagets kreditvärdighet. Vilken ränta du får kan du se först efter att du gjort en ansökan. Det kan också tillkomma en aviavgift om du betalar mot pappersfaktura.

Hur får man företagskort?

För att få ett företagskort behöver du bara skicka in en ansökan till den kreditgivare du är intresserad av. Här anger du hur stort kreditutrymme du är intresserad av samt uppgifter om ditt företag.

Vilket är det bästa företagskortet?

Baserat på kundomdömen har vi utsett Myntkortet till det bästa företagskortet just nu. Här väljer du själv om betalningen ska dras från företagskontot eller från krediten. Du kan dessutom välja mellan tre olika prisplaner och ställa in köpgränser för varje anställd.

Vilket företagskort är bäst att betala resan med?

Eftersom resor normalt sett kostar en del kan det vara en god idé att betala med ett kort som har ett bonussystem. På så sätt kan du få värdefulla poäng på köpet som du kan använda för att få rabatt på dina framtida resor.

Vilka företagskort ger bonuspoäng?

Många företagskort idag ger bonuspoäng, bland annat Myntkortet som vi utsett till det bästa kreditkortet för företag just nu.