Om kreditupplysningar & UC2022-05-23T20:38:50+02:00

Vad innebär kreditupplysning & UC? 

Vid privatlån påverkas lånevillkoren och chansen att få lånet bli beviljat av antalet kreditupplysningar du har på dig. När företag lånar pengar är kreditupplysningar oftast inte lika viktigt speciellt inte vid företagslån utan borgen, men det är viktigt vid företagslån som kräver personlig borgen.

I dessa fall kommer låneföretagen att göra en kreditupplysning på dig (och andra borgenärer) privat. Detta sker eftersom en borgenär är skyldig att betala tillbaka det lånade beloppet om företaget ej kan göra detta och låneföretagen vill bekräfta att borgenären har en god ekonomi och saknar betalningsanmärkningar. Med andra ord kommer antalet kreditupplysningar på dig som privatperson påverka villkoren som ditt företag erbjuds av låneföretaget

För att undvika att samla på sig flera kreditupplysningar i samband med företagslån med personlig borgen är att antingen vända sig till en låneförmedlare alternativt välja låneföretag som erbjuder företagslån utan UC.

Så vad betyder ett företagslån utan UC? Detta innebär att långivaren använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC så som Bisnode och/eller Creditsafe. Tack vare detta slipper du en markering i ditt UC register, något som är bra inför framtiden då en sådan markering påverkar ditt kreditbetyg negativt. Då UC är den absolut vanligaste aktören när det kommer till kreditupplysningar på privatpersoner och företag är det alltid bra att vårda sitt UC-score.

Vad är en kreditupplysning via UC?

Oavsett om du ska låna pengar privat eller till ditt företag kommer en kreditupplysning utföras, detta krävs enligt lag. Med hjälp av dessa får långivarna en överblick av risknivån på lånet något som i slutändan avgör om lånet kommer beviljas eller inte. De flesta långivare använder sig av UC, men det finns flera långivare som erbjuder företagslån utan UC.

För att ta fram en kreditupplysningen hämtar företagen som erbjuder kreditupplysningar information och uppgifter från officiella och offentliga källor, exempelvis Kronofogden, Bolagsverket, Betalningsindex och Skatteverket.

UC (Tidigare Upplysningscentralen) är den absolut vanligaste utfärdaren av kreditupplysningar. UC delar in sin prognosen i fem olika riskklasser där 5 är den lägsta risken för att ett företag skulle gå i konkurs eller tvingas göra en utmätning. UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och är den aktör som oftast används när företag vill ha hjälp att utföra riskbedömningar.

Oavsett vilket bolag som utför kreditupplysningen brukar den innehålla information om:

  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Tidigare låneansökningar
  • Styrelsemedlemmar
  • Nyckeltal och bokslut
  • Betalningshistorik

Därför påverkar kreditupplysningar ditt “UC-Score”

Oavsett om en kreditupplysning tas ut på dig eller på ditt företag kommer denna att registreras och lagras i 12 månader. Dessa upplysningar som sparas på dig och bolaget kommer vara synliga för låneföretag och kreditgivare under denna period. En anledning till att man vill undvika att ha för många kreditupplysningar i sitt register beror på att låneföretagen tar hänsyn till dessa vid sin riskanalys.

Anledningen till detta är att långivare tenderar att tolka många kreditupplysningarna som att du aktivt under flera perioder sök om krediter, har problem med finanserna i bolaget eller har flera andra lån. Eftersom långivare inte alltid kan se hur mycket lån du har hos andra långivare leder detta i många fall till att din kreditvärdighet försämras. Många registrerade kreditupplysningar minskar dina chanser att få lån samt försämrar de villkor som du blir erbjuden om du får ett lån beviljat.

En annan viktig anledning att undvika allt för många kreditupplysningar är vid företagslån som kräver personlig borgen, då kommer nämligen en kreditupplysning tas på dig som privatperson något som påverkar dina möjligheter att ta lån privat.

Så hur undviker man detta? Vanligtvis vänder man sig till aktörer som erbjuder företagslån utan kreditupplysningar via just UC och istället går via andra upplysningsbolag. Sker en kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode kommer detta alltså inte påverka ditt betyg hos UC.  I och med detta finns det även anledning att överväga lån via företag utan UC om företaget redan har många förfrågningar hos just UC. Detta kommer ej vara synligt för Bisnode eller Creditsafe, något som ökar dina chanser att få ett företagslån beviljat.

Ett sätt att undvika att samla på sig flera kreditupplysningar via UC är att vända sig till en låneförmedlare. Dessa tar endast en enda kreditupplysning via UC som sedan skickas till flera banker, på så sätt får du flera låneerbjudanden utan att varje enskild aktör ska begära en kreditupplysning på dig eller bolaget.

Hur fungerar andra upplysningsbolag?

Bisnode hämtar in information från offentliga myndigheter så som Bolagsverket, Skattemyndigheten, Kronofogdemyndigheten m.m. Utöver detta så hämtas information från Betalningsindex, detta är ett system som håller koll på och sparar information kring hur företag hanterar sina fakturor, om de betalas i tid och liknande. De använder sig av en bedömning uppdelad i 6 intervaller från toppbetyget AAA till lägsta betyget C.

Creditsafe använder flera olika parametrar som tillsammans utgör ”Creditsafe scoringmodell”, dessa varierar lite på vilken juridisk form ditt bolag är. Ditt score kommer sedan användas som underlag för en bedömning av hur stor risken är att ditt företag går i konkurs inom 12 månader och därmed ej kan betala tillbaka skulden. Ditt score kommer ligga någonstans på en kreditskala som sträcker sig från 0 till 100.

Det är vanligt att många tror att upplysning hos UC ger större lånechanser, det behöver dock inte vara så. UC är den klart mest populära aktören för kostupplysningar men aktörer som Bisnode eller Creditsafe  har blivit allt mer populära på senare tid. De ger i princip samma information till långivaren så som informationen om:

  • Skulder
  • Tillgångar
  • Verksamhetens sysselsättning
  • Tidigare resultatrapporter

Den absolut största skillnaden är att en kreditupplysning via UC blir synlig hos andra banker och långivare som använder sig av UC. Har du för många upplysningar kan det i värsta fall tolkas som att du är i desperat behov av pengar, något som banker och långivare ser som en varningsklocka.

Vilka erbjuder företagslån utan UC?

Nedan listar vi de kreditgivare på den svenska marknaden som erbjuder företagslån utan UC. Via dessa aktörer erbjuds du högkostnadskrediter, något som innebär att du har större chanser att få ditt lån beviljat till en något högre räntekostnad. Kreditbolagen nedan använder sig av kreditupplysning via Bisnode och/eller Creditsafe.

företagslån ränta
  • Belopp: 20 – 3.500 tkr

  • Snabbt – ansök på några minuter

  • Inga dolda avgifter
  • Belopp: 10 – 1.000 tkr
  • Ingen UC

  • Upplysning via Bisnode

  • Personlig borgen

Fakturino
  • Belopp: 10-1000 tkr
  • Bisnode privat

  • UC på bolaget

  • Ingen startavgift

Företagslån & UC: Frågor och svar

Vi vet att det inte är helt lätt när det kommer till kreditvärdighet och kreditupplysningar. Kanske är många av begreppen nya eller okända för dig som läser, därför har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar dyka upp gällande företagslån utan UC

Kan man ta företagslån trots betalningsanmärkning?2020-04-30T17:23:03+02:00

Ja, dessa aktörer som erbjuder företagslån utan UC har ibland överseende med detta. Eftersom dessa aktörer erbjuder högkostnadskrediter har de vägt in en större risk i sin affärsmodell. Men har du flera anmärkningar och aktuella skulder så kommer din låneförfrågan att bli nekad.

Vilka fördelar finns med företagslån utan UC?2020-04-30T17:18:38+02:00

Om du redan tidigare har haft flera förfrågningar hos UC så kan det vara svårare att få lån. Om du har flera UC kreditupplysningar och ej vill att det ska påverka räntan på ditt lån kan det vara fördelaktigt att vända sig till långivare som erbjuder företagslån utan just UC.

Vad menas med företagslån utan UC?2020-04-30T17:19:33+02:00

I dagsläget är det möjligt att ansöka om företagslån utan UC, men detta betyder inte att ingen kreditupplysning sker. Att ett företagslån sker utan UC betyder att långivare använder Creditsafe eller Bisnode Kredit som kreditupplysningsföretag.

Går det att ta ett företagslån utan kreditupplysning?2020-04-30T17:08:28+02:00
Tyvärr inte, samtliga långivare måste nämligen utföra en kreditbedömning. Denna måste innefatta dels de uppgifter som låntagaren uppger samt de uppgifter som framgår via en kreditupplysning. Du kan alltså inte ta ett företagslån utan kreditupplysning, det du kan göra är att välja långivare utifrån vilket företag de använder för att utföra kreditupplysningen. De finns flera kreditupplysningsföretag så som Creditsafe, Bisnode och UC.
Go to Top