Företagslån utan ränta 20222022-05-13T14:20:43+02:00

Företagslån utan ränta 2022

Finns företagslån utan ränta? Ja det gör det, men det betyder inte att lånet är gratis. Dessa lån har en nominell ränta på 0% och är därmed räntefria, det betyder dock inte att den effektiva räntan är 0%. Den effektiva räntan tar hänsyn till alla kostnader kopplade till lånet, det är just dessa kostnader som ersätter företagslån ränta vid dessa typer av lån. Istället för att betala en individuell ränta på ditt lån betalar du istället en fast månadskostnad som innefattar avgifter samt amortering.

Själva månadskostnaden påverkas till viss del av ditt företags kreditvärdighet men främst av hur stort lånet är samt hur lång avbetalningstid du väljer. Har du längre avbetalningstid leder detta till en längre månadskostnad men en högre totalkostnad för lånet. På samma sätt leder en kortare avbetalningstid till en högre månadskostnad men lägre totalkostnad.

Den största fördelen med företagslån utan ränta är att du alltid vet hur mycket du ska betala varje månad. Det gör det enklare att planera och budgetera dina utgifter. Redan innan du tecknar lånet kan du på lånegivarens hemsida eller i låneerbjudandet från en låneförmedlare se exakt vad ditt lån kommer att kosta. Detta skiljer sig från vanliga lån med rörlig ränta som varierar beroende på ränteläget. Om du ska kunna få samma trygghet via en storbank behöver du teckna ett lån med fast ränta, något som oftast kräver att du betalar en premie.

Något annat som kan vara både en fördel och en nackdel är att lånekostnaden är beroende på ditt företags kreditbetyg, med andra ord, det betyder att ett företag med stabil ekonomi och goda förutsättningar erbjuds lägre månadskostnad än ett företag med sämre ekonomi.

Företagslån med fast avgift

Det finns två huvudsaklig sätt som lånegivare lägger upp sina krediter. Det första och mest vanligt förekommande upplägget är att långivare sätter individuella räntor för företagslånen beroende på kreditrisken hos bolaget som ansöker om ett lån. Det andra sättet är företagslån med fasta avgifter är beroende av lånebelopp kreditbetyg och löptid.

Storbankerna använder sig i princip alltid av det förstnämnda upplägget, det vill säga individuella räntor. På senare tid har dock allt fler nischade låneförmedlare dykt upp som i stället att tar betalt via fasta månadsbelopp. Dessa nya låneförmedlare har noterat att det finns ett behov och en efterfrågan på snabba företagslån med fasta avgifter därmed börjat erbjuda mer småföretagsvänliga lån som alternativ till de lån storbankerna arbetar med.

Så hur fungerar företagslån utan ränta med fast avgift? Efter att ha tecknat denna typ av företagslån kommer du varje månad att betala ett exakt belopp som är detsamma varje månad. Denna täcker samtliga kostnader kopplade till lånet och du kommer ej att behöva betala några andra avgifter så som administrationskostnader, uppläggningsavgifter, aviavgifter m.m..

Något som är uppskattat hos småföretagare är att du ofta kan betala tillbaka lånet i förtid och på så sätt minska dina lånekostnader. Om du exempelvis erbjuds ett lån i tolv månader men betalar tillbaka hela beloppet efter sex månader kommer du endast behöva betala sex månadsavgifter. Detta är fördelaktigt eftersom det som småföretagare kan vara svårare att förutse framtida kassaflöden än för större bolag som varit verksamma länge.

Skillnaden mellan fast avgift och ränta

Den huvudsakliga skillnaden är att ditt månadsbelopp ej påverkas av några ränteförändringar, i och med detta blir det lättare för företaget att planera sin ekonomi. Sett till historien har dock fasta kostnader/fast ränta varit dyrare än individuella räntor i och med de senaste årent låga räntor, spekulerar man i ränteuppgång blir därmed fasta lånekostnader allt mer attraktivt.

En annan viktig aspekt som man bör vara medveten om är att det överlag är lättare att få ett lån godkänt via dessa nya nischade banker. De som erbjuder lån till fast kostnad riktar sig mot småföretagare, det gör detta för att de är medvetna om hur svårt det kan vara för dessa att få sina lån beviljade via storbankerna. Det är alltså inkluderat i deras affärsidé att erbjuda fler företag (än vad storbankerna gör) lån och tar lite mer betalt för sina tjänster.

Vidare är långivarna medvetna om att fasta kostnader förenklar bokföringen för småföretagare, på så sätt minskar risken för långivaren att låntagaren ej kan hantera eventuella räntehöjningar som kan uppstå vid rörliga räntor. En annan fördel som är värd att ta med i beräkningen som låntagare är som sagt att företagslån med en fast kostnad oftast kan betalas tillbaka när som helst under låneperioden utan extra kostnader. Att betala tillbaka företagslån i förtid hos storbankerna kommer oftast med en kostnad.

Låneförmedlare – Jämför företagslån utan ränta 2021

Precis som vid andra typer av företagslån bör man ha koll på den faktiska totalkostnaden för lånet. Det absolut enklaste sättet att jämföra olika lån och dess totalkostnader är att vända sig till en låneförmedlare.

Via en låneförmedlare får du låneerbjudanden från flera olika långivare så att du får en klar och tydlig överblick över vilka lån du har tillgång till. Det tas endast en kreditupplysning och långivarna samsas denna, på så sätt slipper din kreditvärdighet påverkas negativt av att varje enskild bank ska göra en egen upplysning på ditt bolag och dig som privatperson. En annan fördel är att du slipper lägga tid och kraft på att hoppa runt mellan långivarnas hemsidor för att jämföra dessa.

Det finns flera låneförmedlare som jämför företagslån utan ränta med fast månadskostnad. Nedan har vi samlat de låneförmedlare vi anser vara bäst på marknaden när det kommer till att förmedla företagslån utan ränta 2020.

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 5.000 tkr
 • Offert från 21 långivare
 • Ofta pengarna samma dag
 • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
 • Belopp: 20 – 3.500 tkr

 • Snabbt – ansök på några minuter

 • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

 • Inga dolda avgifter

 • Belopp: 50 – 2.000 tkr
 • Endast 1st UC
 • Svar inom 24h
 • Gratis tjänst

Företagslån utan ränta – Frågor & svar

Vi vet att det inte är helt lätt när det kommer till företagslån och alla de olika villkor som erbjuds. Kanske är många av begreppen nya eller okända för dig som läser, därför har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar dyka upp gällande företagslån utan ränta samt företagslån med fast kostnad.

Vilka erbjuder företagslån utan ränta med fast avgift?2020-05-04T16:21:55+02:00

Vid de större bankerna tillämpas individuella räntor, de som erbjuder dessa lån är därmed främst nischade långivare som inriktar sig på småföretagare. Dessa aktörer tar oftast mer betalt för sina tjänster men är samtidigt avsevärt mycket enklare att få sitt företagslån beviljat via.

Vad är fördelarna med företagslån utan ränta med fast avgift?2020-05-04T16:18:31+02:00

Vid ett företagslån med fast avgift kommer din lånekostnad ej påverkas av förändringar av ränteläget. Denna säkerhet motsvarar den du får vid fast ränta (något som bankerna tar extra betalt för). Vidare blir det med en fast månadskostnad enklare att budgetera samt planera företagets ekonomi eftersom du får en bättre koll på vilka utgifter du har kopplat till lånet.

Vad bör man tänka på vid företagslån utan ränta?2020-05-04T16:13:53+02:00

Håll utkik efter den effektiva räntan, denna inkluderar nämligen samtliga kostnader som är kopplade till lånet. Det är denna räntesats i relation till lånebelopp och löptid som du bör använda dig av när du jämför olika låneerbjudanden.

Vad innebär företagslån utan ränta?2020-05-04T16:10:50+02:00

Att ett företagslån är räntefritt innebär att den nominella räntan är 0%. Det betyder dock inte att lånet är gratis, du kommer istället för ränta betala en fast månadsavgift.

Go to Top