Företagslån utan säkerhet 20222022-05-13T14:23:09+02:00

Företagslån utan säkerhet 2022

Går det att teckna ett företagslån utan säkerhet? Ja, det går och är mycket uppskattat alternativ bland av småföretagare och entreprenörer utan möjlighet att pantsätta några tillgångar. Det är dock inte alla kreditgivare som ställer upp på att utfärda företagslån utan säkerhet, speciellt inte bland storbankerna. Dessa tenderar att nekad ett företagslån om verksamheten inte har möjlighet att säkra upp sitt lån.

För att ta ett företagslån som småföretagare utan säkerhet får man därför vända sig till mindre låneföretag och kreditgivare som nischat in sig på dessa typer av lån. Via dessa aktörer slipper du kravet om att pantsätta tillgångar så som aktier, immateriella rättigheter eller fastigheter. Dessa alternativa långivare och finansbolag är medvetna om hur svårt det kan vara för småföretagare att få lån beviljat via en storbank och erbjuder en lösning.

För att få ett företagslån utan säkerhet beviljat kräver dessa endast att den som tecknar lånet går i personlig borgen för lånet. Detta är ett alternativ till säkerhet och något som lånegivaren kräver för att dels väga upp för den uteblivna säkerheten samt för att minska risken att lånet ej blir återbetalat.

Om företagslån utan säkerhet

Dessa aktörer är medvetna om hur jobbigt det kan vara som småföretagare att vända sig till någon av de större bankerna när extern kapital behövs. De arbetar därmed aktivt med att utgöra ett smidigare alternativ för egenföretagare och småbolag. Det kan handla om saker som att minimera pappersarbete, undvika långa ansökningsprocesser, erbjuda snabba utbetalningar och ha en personlig support.

Eftersom lån utan säkerhet innebär en större risk för lånegivaren så brukar de övriga villkoren vara något strängare. Företagslån utan säkerhet brukar bland annat karaktäriseras av:

Lägre summor: Som småföretagare kan belopp om ett par hundratusen kronor vara helt avgörande för företagets framtid. Det kan handla om tillfällig likviditetsbrist, diverse investeringsbehov som måste finansieras alternativt oväntade kostnader som behöver täckas. De summor som småföretagare brukar vara i behov av att låna vid dessa tillfällen är dock små i förhållande till vad de större bolagen omsätter och lånar.

Kortare amorteringstider: Aktörerna som erbjuder företagslån utan säkerhet brukar erbjuda kortare amorteringstider. Dessa varierar men ligger oftast inom spannet 1 – 24 månader. Med andra ord är återbetalningstiden relativt kort. Men som vi nämnde i tidigare punkt är beloppen oftast relativt små, detta innebär att bolagen som lånar pengar brukar kunna hantera den korta tiden för återbetalning utan att det anstränger bolagets ekonomi allt för mycket.

Personlig borgen: De allra flesta långivare kräver ett personligt borgensåtagande i samband med denna typ av lån. Med andra ord behöver du som tecknar lånet även gå i borgen för lånet, beroende på belopp krävs det även att flera person gör det. De som går i borgen för lånet blir därmed ansvarig(a) för att återbetala lånet utifall att företaget ej kan betala tillbaka lånet. Anledningen till varför många finansbolag och långivare kräver en borgensman vid utlåning till företag är för att minska kreditrisken. Skulle ditt bolag gå i konkurs så har finansbolaget ändå möjlighet att få tillbaks sina utlånade pengar genom att kräva dom av dig privat.

När det gäller företagslån utan säkerhet på mindre summor så krävs i regel enbart en borgensman. Vid utlåning av större summor kan ett borgensåtagande av två personer krävas. Som borgensman får du även räkna med att bli objekt för en kreditprövning. På så sätt kan långivaren säkerställa att som privatperson har den återbetalningsförmåga som krävs för att ta över lånet om en konkurs skulle inträffa.

Företagslån utan säkerhet: Steg för steg

Om du är i behov av finansiering till din verksamhet och är beredd att gå i personlig borgen så kan du med fördel ansöka om ett företagslån utan säkerhet. Detta sker antingen online via finansbolagens egna hemsidor eller via en låneförmedlare som med en enda kreditupplysning samlar flera låneerbjudanden.

Innan du påbörjar en låneansökan bör du säkerställa att det är du som är firmatecknare för företaget. Det betyder alltså att du måste ha namnteckningsrätt i företaget. Det kan även vara bra att redan innan känna till att du kan komma att få diverse frågor om bolaget och er verksamhet. När du har allt detta under kontroll är du redo att ansöka om ditt lån, det går till på följande sätt:

 1. Fundera och bestäm dig om ett lånebelopp samt vilken återbetalningstid ni behöver.
 2. Vänd dig sedan till någon av de låneförmedlare vi listar nedan, dessa låter er jämför flera låneerbjudanden med en enda kreditupplysning.
 3. Fyll i en låneansökan via låneförmedlarens hemsida. Du anger bland annat: Lånebelopp, e-postadress, mobilnummer och företagets organisationsnummer
 4. Låneförmedlaren tar emot flera låneerbjudanden som sedan skickas till dig.
 5.  När du godkänt något av företagslånen och signerat lånehandlingar får du ditt lån utbetalt (ofta redan samma dag).

Jämför företagslån utan säkerhet 2022

Med anledning av att kostnaden för lån utan säkerhet varierar mellan olika långivare bör man alltid jämföra lån. Det lättaste sättet att jämföra dessa företagslån är via en låneförmedlare. Via en låneförmedlare samsas långivarna om en enda kreditupplysning. På så sätt slipper du samla på dig massa onödiga kreditupplysningar som i sin tur skulle påverkat din kreditvärdighet negativt.

En annan fördel är att du slipper lägga tid och kraft på att jämföra olika bankers månadskostnader. Det finns flera låneförmedlare som jämför företagslån med- och utan säkerhet, nedan har vi samlat de låneförmedlare vi anser vara bäst på marknaden när det kommer till att förmedla företagslån utan säkerhet 2022.

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 5.000 tkr
 • Offert från 21 långivare
 • Ofta pengarna samma dag
 • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
 • Belopp: 20 – 3.500 tkr

 • Snabbt – ansök på några minuter

 • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

 • Inga dolda avgifter

 • Belopp: 50 – 2.000 tkr
 • Endast 1st UC
 • Svar inom 24h
 • Gratis tjänst

Företagslån utan säkerhet: Frågor och svar

Vi vet att det inte är helt lätt när det kommer till villkor och begrepp vid företagslån utan säkerhet och det kan kännas överväldigande för många. Kanske är många av begreppen nya eller okända för dig som läser, därför har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar dyka upp kring företagslån utan säkerhet.

Vad är företagshypotek2020-04-27T19:04:00+02:00

Hypotek är ett gammalt grekiskt ord för pant, företagshypotek i sin tur betyder att företaget tecknar in sina tillgångar som säkerhet vid lån av pengar. Om företaget ej skulle klara av att betala tillbaka lånet kan långivaren göra anspråk på dessa intecknade tillgångar och på så sätt kompenseras för utebliven återbetalning.

Vad är skötselborgen?2020-04-27T19:01:29+02:00

För aktiebolag finns möjligheten att ingå skötselborgen, även kallat ägarborgen, där bolagets ägare borgar med sina personliga tillgångar för bolagets skulder.

Hur får man lägst ränta på företagslån utan borgen?2020-04-27T18:59:49+02:00

Man jämför olika låneerbjudanden från flera olika banker, detta görs med fördel via en låneförmedlare. På så sätt slipper du onödigt många kreditupplysningar samt sparat tid. Ovan listar vi de låneförmedlare som vi anser bäst för företagslån 2020.

Vad bör man tänka på vid företagslån utan borgen?2020-04-27T18:57:32+02:00

Som låntagare bör man vara medveten om att få saker kommer gratis, det uteblivna borgensåtagandet kommer med all säkerhet kräva någon annan typ av säkerhet. Dessa lån tenderar även att ha något högre räntor och kostnader till följd av att risken ökar för banken.

Vad kräver långivaren istället för borgen?2020-04-27T18:49:36+02:00

Långivaren tenderar att ställa högre krav på företagets ekonomiska situation och/eller kräva andra former av säkerhet, oftast Företagshypotek eller skötselborgen.

Vad betyder personlig borgen?2020-04-27T18:46:49+02:00

Personlig borgen betyder att du som privatperson blir betalningsskyldig för hela kvarvarande lånebelopp utifall att företaget inte kan betala tillbaka lånet. Det är med andra ord en säkerhet för kreditgivaren och innebär en skyldighet för dig som privatperson.

Go to Top