Företagslån utan UC 20222022-04-27T15:43:25+02:00

Företagslån utan UC 2022

Många tror att en kreditupplysning via UC är obligatoriskt vid företagslån, så är inte fallet. Idag går det nämligen att ansöka om företagslån hos flera olika banker och kreditgivare utan att det tas en kreditupplysning vid UC. Dessa kreditgivare använder sig, istället för UC, av andra alternativa kreditupplysningsbolag så som Bisnode eller Creditsafe – aktörer som erbjuder dessa typer av lån för företag är Mynt samt Froda

Dessa kreditupplysningar fungerar lite annorlunda än upplysningar via UC, vidare används egna scoringmodeller. Dessa scores/betyg skickas sedan till låneinstituten eller låneföretagen så att dessa kan göra en riskanalys av lånet. Tack vare detta kan du ansöka om lån till ditt företag utan att ditt UC-score påverkas.

Värt att nämna är att dessa långivare oftast erbjuder högkostnadskrediter i form av snabblån för företag. Med andra ord tenderar räntan att vara högre på dessa lån än vid traditionella företagslån. För att ett lån ska klassas som en högkostnadskredit innebär det att den effektiva räntan motsvarar referensränta plus 30 procentenheter vilket den ofta gör hos dessa lånegivare. Det lagstadgade räntetaket för högkostnadskrediter ligger på referensräntan plus 40 procentenheter.

Om Upplysningscentralen (UC)

UC AB är Sveriges största kreditupplysningsbolag och erbjuder tjänster inom kreditbevakning, kreditupplysningar och beslutsunderlag i samband med kreditbedömningar. UC har varit verksamma på den svenska marknaden sedan 1977 och erbjuder sina tjänster till den offentliga såväl som den privata sektorn.

UC har alltså information om din som privatperson samt om ditt företag. När det kommer till information om privatpersoner så handlar det exempelvis om: din inkomst de senaste 2 åren,  eventuella betalningsanmärkningar samt skulder hos kronofogden, information gällande tillgångar så som fastigheter och lån.

När det gäller företag, så sammanställer UC all offentlig information så som styrelsefakta, bokslut och nyckeltal, betalningsanmärkningar. Med denna information kan de sedan skapa och utföra företagsvärdering samt riskkalkyl gällande ditt företags förmåga att betala av och tillbaka lånat kapital. UC är öppna om vilken information de har om företag och privatpersoner och vill du kontrollera detta har du möjlighet att höra av dig och begära ut informationen.

Tiden som uppgifterna lagras i UCs register varierar och beror på vad det är för typ av uppgifter. Exempelvis lagras en notering om betalningsanmärkning för privatpersoner i tre år, vidare sparas alla kreditupplysningar i ett års tid. Antalet kreditupplysningar påverkar den potentiella låntagarens kreditvärdighet, av samma anledning är det många som gärna undviker upplysningar via UC vid företagslån.

Andra kreditupplysningsföretag

Många tror att det är lättare att få ett företagslån beviljat om kreditupplysningen sker via UC. Detta behöver inte vara sant, de andra kreditupplysningsbolagen osm vi skrivit om på denna sida erbjuder låneföretaget samma information som UC. Med andra ord kommer låneföretaget att få tillgång till all nödvändig information om ditt företag så som skulder, verksamhet, tillgångar och tidigare resultat. Med hjälp av denna kommer de sedan ta ett beslut gällande din låneansökan.

Företagslån med Creditsafe

Detta företag använder flera olika parametrar som tillsammans utgör “Creditsafe scoringmodell”, dessa varierar lite på vilken juridisk form ditt bolag är. Ditt score kommer sedan användas som underlag för en bedömning av hur stor risken är att ditt företag går i konkurs inom 12 månader och därmed ej kan betala tillbaka skulden. Ditt score kommer ligga någonstans på en kreditskala som sträcker sig från 0 till 100. Kan ingen ratingberäkning utföras så beror detta på att företaget är försatt i konkurs, att styrelsen ej är fulltalig alternativt att företaget befinner sig i likvidation. Exempel på parametrar som analyseras är:

 • Anmärkningar
 • Utmätningsförsök
 • Ålder på företaget
 • Konsolideringsgrad
 • Kassalikviditet
 • Omsättning
 • Eget kapital

Företagslån med Bisnode

För att samla information hämtar Bisnode in information från offentliga myndigheter så som Bolagsverket, Skattemyndigheten, Kronofogdemyndigheten m.m. Utöver detta så hämtas information från Betalningsindex, detta är ett system som håller koll på och sparar information kring hur företag hanterar sina fakturor, om de betalas i tid och liknande. Med hjälp av all denna data sker en automatiserad kreditbedömning, denna kallas för AAA och ger ditt företag ett av 6 olika betyg av vilka AAA utgör det högsta betyget.

AAA: Högsta betyg som bara delas ut till aktiebolag. Företaget måste även omsätta minst 2 miljoner kronor, varit verksam i över 10 år och ha nyckeltal som är bättre än branschens genomsnitt.
AA: Näst högsta betyg som signalerar god kreditvärdighet.
A: Företag som är kreditvärdiga.
AN:  För nystartade företag som inte har någon historik.
B: Kredit mot säkerhet. Företag med negativ information t.ex. betalningsanmärkningar.
C: Kredit avrådes. Företag med stora ekonomiska problem.

Hitta företagslån utan UC 2021

Det finns två lägen där det kan vara fördelaktigt att vända sig till en lånegivare som ej använder UC: 

Den första fördelen med att ansöka om företagslån där kreditupplysning inte görs hos UC är om ditt företag tidigare gjort en större antal låneansökningar där kreditupplysning har hämtats från UC. Då kan dessa förfrågningar påverka företagets kreditvärdighet och därmed den ränta du erbjuds.

Det andra är om du vet att du i framtiden riskerar att behöva ta ett större lån via någon av de lånegivare som använder sig av UC vid kreditupplysning. Då kan det vara bra att vid mindre lån undvika att allt för många UC upplysningar tas.

Som småföretagare bör man alltid skaffa en tydlig överblick över vad det är för slags företagslån som erbjuds på marknaden, och ifall ett sådant går att få utan UC. Det är främst företagslån på relativt små summor som ett fåtal långivare kan erbjuda utan en kreditupplysning hos UC. Nedan listar vi tre stycken lånegivare nedan som endast använder sig av Bisnode och Creditsafe.

Vill du ta ett större lån eller hitta fler lån? Via våra rekommenderade låneförmedlare  tas endast 1 st kreditupplysning via UC varvid du sedan erhåller flera låneerbjudanden från olika banken.

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 500 tkr

 • Ingen UC

 • Bisnode & Creditsafe

 • Fast månadskostnad

 • Belopp: 10 – 1.000 tkr
 • Ingen UC

 • Upplysning via Bisnode

 • Personlig borgen

 • (Låneförmedlare)
 • Endast 1 st UC

 • Flera låneerbjudanden

 • Helt gratis

Företagslån utan UC – Frågor & svar

Vi vet att det inte är helt lätt när det kommer till företagslån och kreditupplysningar, det känns lätt överväldigande för många. Kanske är många av begreppen nya eller okända för dig som läser, därför har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar dyka upp gällande företagslån utan UC.

Kan man ta företagslån trots betalningsanmärkning?2020-04-30T17:23:03+02:00

Ja, dessa aktörer som erbjuder företagslån utan UC har ibland överseende med detta. Eftersom dessa aktörer erbjuder högkostnadskrediter har de vägt in en större risk i sin affärsmodell. Men har du flera anmärkningar och aktuella skulder så kommer din låneförfrågan att bli nekad.

Vilka fördelar finns med företagslån utan UC?2020-04-30T17:18:38+02:00

Om du redan tidigare har haft flera förfrågningar hos UC så kan det vara svårare att få lån. Om du har flera UC kreditupplysningar och ej vill att det ska påverka räntan på ditt lån kan det vara fördelaktigt att vända sig till långivare som erbjuder företagslån utan just UC.

Vad menas med företagslån utan UC?2020-04-30T17:19:33+02:00

I dagsläget är det möjligt att ansöka om företagslån utan UC, men detta betyder inte att ingen kreditupplysning sker. Att ett företagslån sker utan UC betyder att långivare använder Creditsafe eller Bisnode Kredit som kreditupplysningsföretag.

Går det att ta ett företagslån utan kreditupplysning?2020-04-30T17:08:28+02:00
Tyvärr inte, samtliga långivare måste nämligen utföra en kreditbedömning. Denna måste innefatta dels de uppgifter som låntagaren uppger samt de uppgifter som framgår via en kreditupplysning. Du kan alltså inte ta ett företagslån utan kreditupplysning, det du kan göra är att välja långivare utifrån vilket företag de använder för att utföra kreditupplysningen. De finns flera kreditupplysningsföretag så som Creditsafe, Bisnode och UC.
Go to Top