
Håll koll på ditt företags kostnader – 5 tips
Ett fel som många företag gör är att man fokuserar för mycket på intäkternas roll i företagets ekonomi. Genom att istället lägga lika stort fokus även på företagets kostnader har ditt företag stora möjlighet att gå hur långt som helst. Viktigt för företaget blir då att dra ner på olika återkommande kostnader. Tyvärr kan det vara svårt att veta vilka de vanligt förekommande men onödiga kostnaderna är och hur man ska gå tillväga för att minska dem. Med hjälp av den här artikeln blir det genast enklare! Nedan kommer fem tips som ditt företag lätt kan följa för minska vanliga kostnader för företag.
I artikeln tar vi upp tips kring hur du:
- Sänker dina lokalkostnader
- Skapa en genomtänkt budget
- Väljer rätt arbetskraft och belönar rätt
- Lånar rätt
- Reflekterar och planerar effektivt
1. Sänk dina lokalkostnader
Lokalhyran är oftast företagets största enskilda kostnad, så det är därför smart att börja just där. Börja med att ta kontakt med din fastighetsägare och börja förhandla. För att en eventuell ny överenskommelse ska kännas bra för båda parter kan det vara smart att ge fastighetsägaren något i utbyte. Föreslå till exempel en förlängning av kontraktet i utbyte mot en rimlig procentuell sänkning av månadshyran. Att lyckas få ner månadshyran med endast 10 procent kan göra stor skillnad för företaget i det långa loppet.
Om du inte lyckas få ner hyran eller om din fastighetsägare är en person som inte går att förhandla med bör du titta över hur lång tid det är till kontraktet löper ut. Kika runt och leta efter billigare alternativ. Om du är bunden en lång tid till lokalen kan en annan idé vara att hyra ut en del av lokalen för att på det sättet få tillbaka en del av kostnaden för lokalhyran.
Fundera också över vilka företag du använder för el och bredband, och jämför olika leverantörer. Har du den bästa och billigaste? Undersök marknaden och titta på andra alternativ. Vad får du för samma pris hos olika leverantörer? Undersökningen kan i bästa tur leda till både sänkt kostnad samt en bättre tjänst.
De fasta utgifterna är särskilt viktiga att försöka sänka för att öka lönsamheten i företaget, och bör därför tittas över först.
2. Skapa en genomtänkt budget
Även små utgifter som exempelvis administrativa kostnader kan lätt dra iväg i företag. Kartlägg var pengarna faktiskt går – är de rätt placerade? Köps rätt material in till företaget för billigaste priset på marknaden? Med en budget gör du inte de där spontana inköpen som ibland kan vara orsakerna till företagets dåliga ekonomi.
För att hämta inspiration inför skapandet av budgeten kan man titta igenom företagets kostnader för ett år tillbaka och fundera över inköp som skett men inte varit till någon egentlig nytta för företaget. Eliminera dessa utgifter från budgeten och håll den till endast de nödvändiga kostnaderna. Att skapa en budget handlar i mångt och mycket att skaffa sig kontroll över företagets ekonomiska situation. Vem är det som gör företagets inköp? Vem är det som fattar besluten om vad som ska köpas in och när/hur fattas de? Ta kontroll.
Fundera över de administrativa kostnaderna. Vilken typ av kontorsmaterial köps in till kontoret? Överväg att köpa begagnat istället för att både komma undan billigare och göra en god gärning för miljön. Speciellt stora möbler kan man spara pengar på att köpa begagnade, de mindre kan man komplettera med nya.
Se sedan till att följa budgeten du lagt. På detta sätt kommer du lära dig vad som är lönsamt för företaget och vilka kostnader som inte bidrar till intäkter för företaget.
3. Välj rätt arbetskraft och belöna rätt
Har du anställda i ditt företag? Ett bra tips är att försöka välja billig arbetskraft såsom till exempel pensionärer som behöver en extra slant eller unga precis utbildade inom området som behöver praktik eller ett första jobb. Det kanske inte funkar att tillsätta alla roller på detta sätt, men särskilt till mindre uppdrag kan det vara en bra idé att satsa på billig arbetskraft. Hör av dig till skolor eller utbildningar och fråga!
Fundera på vad företaget har råd att ge de anställda när det kommer till till exempel bonusar och AW. Belöna medarbetarna när det går riktigt bra för företaget men var inte för generös med förmånerna. Fokusera istället på till exempel en trevlig julfest för företaget istället för att erbjuda öl varje fredag. Om företaget befinner sig i ett läge där du måste sänka kostnader för att det ska klara sig, och du i nuläget ger arbetskraften förmåner som till exempel gymkort, kan en idé vara att istället för att ta bort förmånen helt satsa på att försöka hitta billigare tränings- och gymalternativ. På så sätt kan du undvika att orsaka upprörda medarbetare
Försök också fokusera enskilt på arbetarna när det kommer till bonusar. Belöna en person när just denne gjort något riktigt fördelaktig för företaget. Detta kommer pusha arbetaren till att fortsätta arbeta på bra samtidigt som du har råd att ge personen en bonus då den precis dragit in extra pengar till företaget.
4. Låna rätt
När det kommer till att ta lån är det viktigt att inte ta första bästa. Det är fördelaktigt att ha med dig siffror och underlag till bankerna när det är dags att låna. Även om företaget redan har tagit lån kan du ändå träffa olika banker och diskutera räntor. Berätta för bankerna hur andra bankerna är fördelaktigare för ditt företag och dina lån, för att försöka få ner räntorna ännu mera. Du bör också fundera över att slå samman lån för att minska räntan – ett förslag är till och med att slå ihop privata lån för att dra ner räntan så låg så möjligt.
Ett bra tips är att undersöka saken på nätet. Nedan finner du tre bra låneförmedlare som jämför företagslån vilket gör det lättare för dig att välja rätt.
5. Utvärdera och planera
Budgeten är klar och du tar ett djupt andetag. Tyvärr är vi inte klara där! För att lyckas med företaget och minska kostnader i verksamheten måste budgeten följas upp. Budgeten måste ses som ett löpande projekt. Den måste både följas upp på så vis att du kollar så den följs, och samtidigt måste den hela tiden vara ett mål för förbättring. Frågor som “vad har gått bra” och “vad har gått dåligt” bör ställas.
Utifrån varierande behov och säsonger kan vissa poster i budgeten behöva justeras. Undersök också marknaden med jämna mellanrum, finns det någon ny produkt som är fördelaktig för företaget. Ibland kan det finnas nedsatta priser eller olika erbjudande på produkter ni köper in, var då flexibel i budgeten och köp in extra mycket till det billigare priset. Försök att vara kreativ och spontan, går kanske vissa kostnader med tiden att ta bort helt?
Ett exempel kan vara resekostnader. Med dagens teknologi som möten via Zoom eller Google meet, kan mycket pengar sparas in på att ta möten över nätet. Om företaget har bilar kan man också överväga om de är nödvändiga eller om kollektivtrafik skulle kunna ersätta bilresorna då bensinkostnader samt andra bil-relaterade utgifter ofta kan utgöra en stor kostnad för företaget. Gör denna typen av reflektion ofta i ditt företag för att se till att inte utgifterna börjar eskalera iväg.
För att vidare hålla koll på hur företagets löner till anställda står sig i förhållande till konkurrensen kan man kolla in lönestatistik med Ledarnas inkomstförsäkring. De erbjuder även chefsrådgivning, vilket är nyttigt för företaget då det gör utvärdering lättare samt kan ge värdefulla råd kring hur företaget ska fortsätta utvecklas.