Precis som namnet på detta lån antyder så rör det sig om ett lån som du kan behöva då du ska starta din verksamhet. Det finns kreditgivare som har särskilda starta eget lån som är till för helt nya företag. Men du måste inte leta efter ett lån som har beteckningen starta eget. Det finns även andra typer av företagslån som kan vara minst lika bra för dig som är ny företagare.

Hur får jag ett starta eget lån?

Vad är ett starta eget lån?

Om du inte har den summa pengar som du behöver för att dra igång en verksamhet så kan du ta ett starta eget lån. Detta lån kan behövas för flera olika saker. En del behöver företagslån för att överhuvudtaget få ihop till aktiekapitalet.

Detta är kanske mindre relevant om du kan starta ab med ett kapital på 25 000 kronor. Fast det är ju inte bara kapitalet i bolaget som kan kräva ett starta eget lån. Om du kommer att behöva utrustning för att komma igång så kan lånet fungera som en investering i denna.

Ett starta eget lån kan användas för:

 • Inköp av maskiner och verktyg
 • Inköp av lokal eller butik
 • Investering i marknadsföring
 • Resurser innan det går att plocka ut lön

Den sista punkten är en ganska vanlig anledning till att man tar ett starta eget lån. Det kan ju dröja innan din verksamhet börjar gå på plus så att du kan plocka ut en lön från bolaget. Om du tar ett starta eget lån så kan du klara din privata ekonomi när du drar igång ditt företag.

Var kan du få ett starta eget lån?

Det finns flera möjligheter för dig som behöver mer kapital för att komma igång med ditt bolag. Traditionellt sett så är det ju bara att gå till en vanlig bank och förklara vad pengarna ska användas till.

Idag är det dock många som väljer företagslån för nystartat bolag från kreditgivare som jobbar på ett mer flexibelt sätt. Det kan till exempel vara möjligt att få företagslån utan UC från den här typen av kreditgivare.

Hur mycket pengar kan du låna för det nystartade företaget?

Det finns förstås olika typer av starta eget lån. Storleken på lånet kommer att påverka din chans att få det. Om du behöver en mindre summa pengar så kan du ju se på enklare företagslån eller till och med privatlån som inte kräver någon säkerhet.

Det kommer att göras en riskbedömning innan du blir beviljad ett företagslån. Den som ger dig lånet för ditt nya företag måste säkra sig om att du kan betala tillbaka. Detta görs bland annat genom att se på din plan för bolaget.

Skillnaden mellan ett etablerat företag som behöver ett företagslån och en verksamhet som just ska dras igång är mycket stor. Det etablerade företaget kan ju bevisa att deras affärsplan håller och visa på hur de ny vill utveckla med ny investering.

Det är en större risk att ge ett bolag som ska startas upp ett lån. För att få ett större lån måste du lyckas med att sälja in din idé för bolaget. Det gör du med en affärsplan såväl som med ett personligt möte.

På grund av att det kan vara svårt att avgöra om din plan är så tät som du får den att framstå så blir det antagligen så att du få ge kreditgivaren någon form av säkerhet. Du kanske får villkora ditt starta eget bolag lån med din bostad som en form av borgen.

Krav för att du ska få lån för nytt bolag

Det kan finnas lite olika krav för att du ska få ditt företagslån för det nya bolaget. Det här beror en hel del på vilken kreditgivare du tar lånet från. Det är inte så ovanligt att man vill se ett bevis på att ditt ab är registrerat hos Bolagsverket. Eller så kollar långivaren om du har en F-skattsedel.

Dessutom är det mycket vanligt att man ser på din personliga historia för att göra en bedömning av din kreditvärdighet. Om du har drivit bolag som gått i konkurs tidigare så kan det minska dina chanser för att få ett starta eget lån för din nya verksamhet.

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 5.000 tkr
 • Offert från 21 långivare
 • Ofta pengarna samma dag
 • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
 • Belopp: 20 – 3.500 tkr

 • Snabbt – ansök på några minuter

 • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

 • Inga dolda avgifter

 • Belopp: 50 – 2.000 tkr
 • Endast 1st UC
 • Svar inom 24h
 • Gratis tjänst