Då du funderar på att ta ett företagslån är kostnaden för lånet avgörande för ditt beslut. Det som står i fokus när man ser på kostnaden för lån är räntan. Ränteläget kommer ju att avgöra hur mycket du betalar tillbaka. Hur ska du tänka för att få lägre ränta för företagslån, det tar vi en titt på här!

Hur får jag lägre ränta för företagslån?

Vad innebär ränta för företagslån?

Först måste vi bena ut vad som egentligen menas med ränta för företagslån. I grund och botten så är det räntan som avgör hur mycket du kommer att betala till kreditgivaren per år. Räntan anges som en procentsats och den kommer att betalas löpande under lånets löptid.

Nivån på räntan påverkas av flera olika saker. Saker som påverkar hur mycket ränta du betalar kan vara:

 • Hur snabbt du ska betala tillbaka lånet
 • Om det är fast eller rörlig ränta
 • Hur mycket du amorterar på lånet
 • Om du betalar tillbaka ett lån i förtid

I och med att räntan sätts som en procent av själva lånesatsen så innebär ett mindre lån lägre räntekostnad. Detta särskilt om det finns ett avtal där även själva räntesatsen sänks i takt med att du amorterar av lånet.

När du ska teckna ett företagslån så finns det mycket utrymme för att avtala om räntan. Det här är viktigt att förstå. Du måste tänka framåt och det särskilt om det är ett stort lån. Genom att avtala om räntan på ett sätt som är fördelaktigt för dig kan du få ett mycket bättre företagslån.

Det är också viktigt att veta att en förskottsbetalning av ett företagslån kan vara dyrare än att fortsätta med amorteringar och räntebetalningar. Kreditgivare är inte alltid så intresserade av att du betalar tillbaka till företagslån tidigare eftersom de tjänar pengar på dina räntebetalningar.

På grund av detta så kan det vara så att det finns en avgift för att betala tillbaka företagslånet tidigare för att täcka för den ränta som banken då förlorar.

Vad är normal ränta för företagslån?

Hur hög ränta du får för företagslån beror på vem du lånar från och hur stort lånet är samt andra villkor som återbetalningstid. Men det är inte alls ovanligt att räntan för företagslån ligger på mellan 0,5 och 4 procent per månad.

Om vi ska se det som ränta på företagslån per år så kan det sträcka sig upp mot 50 procent per år. Om du driver ett företag som det går hyfsat bra för och du har ordning på ekonomin så kan du avtala om en lägre räntesats för ditt företagslån.

Ett starta eget lån kan dock ha mycket högre ränta helt enkelt för att kreditgivaren inte vill ta några risker. Här kan det röra sig om mer än 4 procent ränta per månad. I grund och botten så handlar det om hur din kreditrisk som låntagare ser ut. Med låg kreditrisk blir det också lägre ränta.

Hur hittar du lägsta företagslånsräntan?

Mycket hänger alltså på hur ditt bolag fungerar och om du har en stabil företagsekonomi. Men visst går det att jämföra företagslån. Du kan se på ränteläget och räkna på olika lån som erbjuds av olika kreditgivare.

Du kan också använda dig av smarta jämförande tjänster online. Det går till exempel att skriva in vad för typ av företagslån du har behov av och sedan skicka in en ansökan. Därefter får du svar från flera kreditgivare på en gång. Detta gör det ju mycket enklare för dig att välja företagslånet med lägsta räntan.

Ta reda på alla aspekter

Nu ska du inte stirra dig blind på räntesatsen. Även om du får en låg ränta för företagslån så kan det ju vara så att kreditgivaren väger upp för detta med annat som blir kostsamt. Ta alltid en titt på de avgifter som tas ut. Och var medveten om särskilda regler som kan vara mer eller mindre attraktiva för dig.

Ju mer du förstår om villkoren för ditt företagslån, ju enklare blir det att avgöra om du har fått ett gott erbjudande eller inte. Ta dig alltså tid till att förstå företagslånet i sin helhet innan du bestämmer dig för det.

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 5.000 tkr
 • Offert från 21 långivare
 • Ofta pengarna samma dag
 • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
 • Belopp: 20 – 3.500 tkr

 • Snabbt – ansök på några minuter

 • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

 • Inga dolda avgifter

 • Belopp: 50 – 2.000 tkr
 • Endast 1st UC
 • Svar inom 24h
 • Gratis tjänst