Med factoring så menas en form av lån på fakturor som ställs ut till kunder. När kunden har 30 dagar och kanske mer på sig att betala sin räkning så kan det kännas i kassan. 30 dagar kan vara på tok för mycket för ett nystartat företag som behöver kapitalet för att utföra jobbet. Här kan factoring lösa problemet på så vis att företaget som köper fakturan betalar en majoritet av den på en gång.

Men kan factoring blir ett alternativ till företagslån? Det kan mycket väl vara så men det beror ju lite på hur stor investering som krävs och varför du behöver låna pengar till firman.

Kan factoring vara istället för företagslån?

Factoring istället för företagslån

För det första är det viktigt att förstå hur factoring fungerar innan du ser detta som ett alternativ till lån. Samtidigt som du får ut pengarna för jobb snabbare så är det ju så att du betalar för tjänsten. Varje faktura kan ha en viss kostnad eller så kan du få en klumpsumma per månad oavsett hur många fakturor du säljer.

Du ska också undersöka:

 • Hur länge du förbinder dig till factoringtjänsten
 • Om du kan välja vilka fakturor du säljer
 • Om alla fakturor går att sälja
 • Om du kan ta paus när du vill det

Om du får en factoringtjänst som är skräddarsydd efter dina behov så är det klart att det kan vara en hjälp. Detta särskilt om tjänsten gör det möjligt för dina kunder att betala med bankmetoder som du annars inte hade kunnat erbjuda.

Factoring istället för lån

Om du funderar på att använda dig av factoring istället för lån så kan det betyda att du behöver ett mindre företagslån. Såvida dina fakturor inte är enorma så går det ju inte att få ut så stora pengar på kort tid med denna metod.

Om det till exempel är så att du måste låna pengar till företaget för att köpa ny utrustning så är chansen god att du behöver mycket mer än vad du kan få med fakturorna. Därmed är det klokt att se över denna bit innan du kör på factoring istället för företagslån.

Om du kan få in det kapital som du behöver för att få verksamheten att fungera och komma vidare med den så är det klart att det finns fördelar med detta. Factoring innebär en kostnad men det är ju inte samma sak som att ha ett större företagslån med ränta.

Att få ett företagslån kan vara en trygghet

Nu ska det förstås sägas att ett företagslån också kan vara en trygghet. Om du vill göra en större investering för att utveckla din verksamhet så kan företagslånet vara mycket bättre än andra metoder.

Om du får ett företagslån så betyder det ju att kreditgivaren tror på din investering. De kommer inte att ge dig ett lån för företaget om det inte finns en tydlig plan för hur pengarna ska användas. Särskilt för större summor så måste du visa hur du ska investera med lånet och då får du bara godkänt om din affärsplan är rimlig.

På detta vis kan ett företagslån kännas mycket tryggt eftersom du vet att banken tror på dig tillräckligt mycket för att ge dig ett lån. Även factoring har en viss aspekt av trygghet. Bolagen som kan köpa dina fakturor gör ju bara det om de ser att det rör sig om räkningar till kunder som kommer att betala.

Summering

Factoring kan fungera istället för företagslån om du bara är i behov av mindre summor pengar snabbare för att kunna genomföra uppdrag. Men om du behöver större summor pengar för investering i ditt bolag så är det ett traditionellt bolagslån du har behov av.

Då är det bättre att se på kreditgivare som kan ge dig ett företagslån i den storlek du behöver. Här ska du förstås alltid se noga på villkor och jämföra så att du får det bästa företagslånet. Precis som du gör då du väljer firma som du vill sälja fakturor till!

Bästa erbjudanden för företagslån 2022

företagslån ränta
 • Belopp: 10 – 5.000 tkr
 • Offert från 21 långivare
 • Ofta pengarna samma dag
 • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
 • Belopp: 20 – 3.500 tkr

 • Snabbt – ansök på några minuter

 • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

 • Inga dolda avgifter

 • Belopp: 50 – 2.000 tkr
 • Endast 1st UC
 • Svar inom 24h
 • Gratis tjänst