KREA recension & omdöme

Krea är en av Sveriges ledande aktörer när det kommer till låneförmedling för företag. Krea grundades 2018 under sitt dåvarande namn Cfind. Via Krea kan du som företagare ansöka om lån från 10 000 kr upp till 5 MSEK via hela 21st banker och kreditgivare samtidigt, helt utan kostnad.

En ansökan via Krea är aldrig bindande utan du kan i lugn och ro gå igenom de olika lånevillkor som du erbjuds och därefter, om du vill, välja det lån som passar ert företag bäst.

Eftersom lånen Krea förmedlar kommer från olika banker så varierar både löptid, villkor och ränta för lånen. Löptiderna varierar mellan 1 månad upp till 5 år, och räntan för lånet sätts individuellt beroende på ditt företags historik och förutsättningar.

krea omdöme

När ett avtal är godkänt och signerat kan du förvänta dig att ha pengarna på kontot inom 48h, i många fall sker utbetalningen redan samma dag. En annan stor fördel med Krea är att även de helt nystartade företag har möjlighet att ansöka om det lån, något som kan vara avgörande för ett nystartat bolags möjlighet att växa. Tidigare hade Krea ett krav om en viss omsättning i bolaget, detta krävs alltså ej längre utan större vikt läggs vid affärsplan m.m

Långivare anslutna till KREA: Approva, Aros, Avida, Balanzia, Billecta, Capcito, Corpia, Fedelta, SVEA Bank, CapitalBox, Froda, IMH, Kronan Finans, Likvid Företagslån, Marginalen Bank, Mynt, OPR, Qapitala och Qred.

Om KREA

Krea, tidigare Cfind, grundades 2018 med mål om att bli den största aktören inom digital jämförelse av företagslån. Genom att tillämpa tekniska lösningar så som direktintegrering av data och automatisering har Krea skapat en helt digitaliserad tjänst som låter dig ansöka, jämföra och signera låneavtal online.

Krea samarbetar med 21 olika långivare och banker, genom att hjälpa dessa banker och långivare att få nya kunder kan Krea hålla tjänsten helt kostnadsfri. Bolaget lägger stor vikt vid sekretess samt säkerhet, all information som kommuniceras mellan dig och företaget krypteras och kommer aldrig lämnas ut till tredje part.

Företaget är registrerade hos Finansinspektionen och deras huvudkontor ligger på Valhallavägen 60 i Stockholm. Teamet utgörs just nu av 15 medarbetare och förväntas växa snabbt. Öppentiderna är Mån – Tors 09.00 – 18-00 samt 09.00 – 17 .00 på fredagar. 

Kontaktuppgifter
Mail: kundservice@krea.se
Telefon: 08-551 082 62
Chatt: Krea.se

KREA – Steg för steg

Kan nystartade företag söka lån hos Krea?

Tidigare kunde endast företag med en omsättning på minst 50.000 kr och 6 månaders historik ansöka om företagslån, men den tiden är förbi nu kan alltså även helt nystartade företag kan få lån via Krea.

Det finns dock några saker att tänka på för att öka sina chanser, i huvudsak handlar det om att bifoga affärsplan, årsbudget och/eller en avbetalningsplan för lånet. Detta är för att stärka er ansökan och för att de anslutna långivarna får en möjlighet att göra en korrekt och bra riskbedömning, detta i sin tur kommer leda till att ni får så bra låneförslag som möjligt.

Kan man söka lån via Krea med betalningsanmärkning?

Ja, betalningsanmärkningar godkänns av Krea men kommer med största sannolikhet att påverka de erbjudanden ni som företag erhåller från anslutna lånegivare.

Exempelvis skulle ett företag utan anmärkningar i UC:s register kunna låna upp till 5 MKR i 5 år, alltså det högsta beloppet och längsta löptiden till en låg månadsränta, ett företag med betalningsanmärkningar skulle å andra sidan erbjudas en avsevärt mindre summa med kortare löptid till en dubbelt så hög månadskostnad.

Skuldsaldo hos kronofogden är det endast ett fåtal kreditgivare som accepterar och då ska denna skuld tillhöra skatteverket (som exempelvis obetald restskatt).

Vad får man för ränta på företagslånet via Krea?

Räntan du förväntas få ditt företagslån beror på saker så som: ditt företags historik, nuvarande ekonomiska förutsättningar samt framtida återbetalningsförmåga. Månadsbeloppet beror såklart på amorteringstid du väljer eftersom en längre återbetalningstid ger en lägre månadskostnad men ofta en högre total kostnad för lånet.

När du avgjort vilken månadskostnad ditt företag kan bära för lånet bör du titta på den effektiva årsräntan – på så sätt välja det alternativ som passar företagets situation bäst. För att få så låg ränta som möjligt på ditt lån bör du i din ansökan inkludera information så som:

 • Balans och resultaträkning från dem senaste 12 månaderna
 • Erbjudande om säkerheter i form av t.ex. fastighet, fordon eller lager
 • Erbjudande om pantsättning av utomstående fakturor
 • Erbjudande en ytterligare borgensman
 • Kontonummer eller siffror över era senaste kontoutdrag
 • Övriga intyg som kan vara av intresse och visar på ert bolags lönsamhet

Sammanfattning och betyg

Krea erbjuder en mycket smidig tjänst som innefattar det mesta man kan önska av en låneförmedlare: En enkel process, snabb utbetalning och många anslutna banker. Själva ansökan skiljer sig inte speciellt mycket från andra liknande aktörer men det som sticker ut är den väldigt snabba svarstiden.

Trots att Krea kontaktar hela 20 långivare så kan du räkna med svar på din ansökan inom ett dygn. Själva utbetalningstiden hos de långivare som Krea samarbetar med väldigt snabb och du kan i många fall ha pengarna på kontot redan samma dag som du godkänner ditt låneerbjudande.

Vi ger Krea betyget 4.4 av 5 och rekommenderar denna aktör för dig som är i behov av ett företagslån, oavsett om ditt företag är nystartat eller redan etablerat.

KREA

4.4 av 5
4.4

Utbetalningstid

5.0/5

Användarvänlighet

4.0/5

Krav & Villkor

4.5/5

Kundtjänst

4.0/5

Fördelar

 • Hela 21 anslutna kreditgivare
 • 4,7 av 5 i betyg hos Trustpilot
 • Ansökan sker på två minuter
 • Ofta betalas pengarna ut samma dag
 • Nystartade företag kan ansöka

Nackdelar

 • UC tas på både privatperson och bolag
 • Kommanditbolag erbjuds ej lån