Starta eget-lån

Kapital är ofta en förutsättning för att kunna starta eget. Utan kapital blir det svårt att göra alla nödvändiga investeringar för att lägga grunden till ett framgångsrikt företag. Om du inte har möjlighet att investera egna pengar i företaget kan ett starta eget-lån vara ett bra alternativ.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur lån till nystartade företag fungerar.  Vi går även igenom vad som krävs för att låna pengar till företaget samt vilka alternativ du har om du inte får ett lån hos banken.

Starta företag lån – för dig som vill starta företag

Ett starta eget-lån är ett startkapital i form av ett lån som du använder för att ge din nystartade verksamhet lite ekonomiskt svängrum under uppstartsfasen. Det kan vara ett bra alternativ för dig som har en bra affärsidé, men som saknar eget kapital som du kan investera i företaget.

Med hjälp av lånet har du råd att finansiera det du behöver för att din verksamhet ska bli lönsam i framtiden. Det kan till exempel handla om investeringar i utrustning, lager, produktutveckling eller liknande. Starta eget-lånet kan också vara ett sätt att hålla din egen ekonomi på fötter till dess att du kan börja ta ut lön.

När det gäller vanliga företagslån tar långivaren hänsyn till företagets historik och resultat för att bedöma företagets kreditvärdighet. Men när det gäller starta eget-lån är långivaren medveten om att det inte finns någon historik att visa. Istället fokuserar de främst på din affärsidé och företagets framtidsmöjligheter.

Olika typer av lån till nystartade företag

Idag finns det flera olika typer av lån till nystartade företag. Nedan ska vi titta närmare på tre av de vanligaste.

Banklån

Banklånet är den överlägset vanligaste låneformen idag. Och det finns faktiskt vissa banker som erbjuder särskilda starta eget-lån där de fokuserar på företagets potential istället för dess historik och resultat.

I och med att banken tar en större risk när de finansierar ett nystartat företag än en etablerad verksamhet finns det ofta en hel del krav du måste uppfylla. Förutom att ha en bra affärsidé och en realistisk affärsplan kräver banken ofta att:

  • Företaget är registrerat hos Bolagsverket
  • Du inte har några betalningsanmärkningar
  • Det inte finns några tidigare konkurser
  • Det finns en säkerhet för lånet i form av en bostad eller personlig borgen

I vanliga fall innebär också ett beprövat koncept en lägre risk, medan en helt ny idé har en högre risk.

Kreditinstitut

Fristående kreditinstitut har på senare år börjat utmana de traditionella bankernas låneprodukter, inte minst deras lån till företag. Det finns flera kreditinstitut som erbjuder lån till nystartade företag, så länge de kan visa upp en bra affärsplan.

Det kan emellertid finnas vissa begränsningar vad gäller exempelvis lånebelopp. Det är till exempel inte ovanligt att nystartade verksamheter bara kan låna ett mindre belopp. Å andra sidan kan även ett litet lån göra stor skillnad, framför allt för småföretagare.

En annan fördel med den här typen av lån är att du kan ansöka via en låneförmedlare. De jämför lån till företag från flera långivare samtidigt, vilket gör det enklare att hitta en långivare som kan tänka sig att finansiera ditt företag.

ALMI-lån

ALMI ägs av den svenska staten och är en icke-vinstdrivande finansiär. De erbjuder ett statligt starta eget-lån som ska hjälpa småföretagare att komma igång. Lånet är emellertid ganska dyrt, framför allt om din affärsidé innebär en hög risk, och är i första hand tänkt att fungera som ett komplement till banken.

I sin bedömning tittar ALMI framför allt på företagets potential och personen som driver företaget. De försöker också anpassa amorteringen av lånet efter hur ditt företag kommer att utvecklas.

Bortsett från lån till nystartade företag erbjuder ALMI även värdefull information, rådgivning och webbaserade seminarier till nyföretagare.

Vem kan få ett starta eget-lån?

Som nyföretagare kan du varken visa upp historik eller resultat för din verksamhet. Här behöver du istället fokusera på företagets framtida betalningsförmåga genom att visa upp en noggrann affärsplan innehållande en detaljerad och realistisk budget.

Kraven för att faktiskt få ett lån varierar beroende på långivare, men i många fall krävs det att du:

  • Kan lämna någon form av säkerhet. Personlig borgen är den vanligaste, men vissa långivare kan även kräva en bostad, framför allt vid finansiering med hög risk.
  • Har en god ekonomi. Det är viktigt att du som företräder företaget kan visa att du skött din ekonomi och att du är fri från skulder hos Kronofogden. Även betalningsanmärkningar kan göra det svårare att bli beviljad ett starta eget-lån.
  • Visar vad du ska använda pengarna till. Berätta för långivaren exakt hur du planerar att använda lånet i enlighet med din affärsplan.
  • Har en återbetalningsplan. Det kan också vara bra att visa upp hur du planerar att betala tillbaka lånet till långivaren.
  • Är förberedd på olika situationer. Slutligen kan det vara bra att visa att du är förberedd på det värsta tänkbara. Vad gör du om du blir sjuk eller om dina kunder blir sena med betalningen? Eller om verksamheten inte går som planerat?

Alternativ till starta eget-lån

Om du inte kan få ett starta eget-lån finns det andra sätt att finansiera verksamheten, förutom med eget kapital. Tre bra alternativ är privatlån, factoring och crowdfunding.

Privatlån

Om du startar eget vid sidan av din anställning kan ett privatlån vara ett bra alternativ för att komma igång med din verksamhet.

Privatlånet kräver ingen säkerhet, vilket betyder att du kan använda pengarna till det du behöver. Du kan dessutom låna upp till 600 000 kronor med en löptid på upp till 20 år. Och har du en god betalningsförmåga kan du dessutom få en relativt låg ränta.

Här investerar du helt enkelt lånet i ditt företag och sedan återbetalar det med hjälp av din lön. Detta är emellertid inte ett lämpligt alternativ för dig som saknar anställning. Om företaget inte går som planerat riskerar du att bli djupt skuldsatt.

Factoring

Factoring kan vara ett bra sätt att få loss likvida medel i både nystartade och etablerade företag. Detta är ett samlingsbegrepp för att sälja eller belåna fakturor till så kallade factoringbolag.

För att factoring ska vara ett alternativ krävs det dock att du har en kundbas med kreditvärdiga kunder som betalar sina fakturor i tid. I de flesta fall är det dessutom bara aktiebolag som kan sälja och belåna fakturor, inte enskilda firmor.

Crowdfunding

Crowdfunding är en finansieringsform där privatpersoner investerar egna pengar i ett företag, oftast i utbyte mot någon form av belöning. Belöningen kan till exempel vara förtur till produkten eller en liten del av företaget.

Fördelen med crowdfunding är att du får tillgång till ett stort antal potentiella investerare. Här kan du presentera din affärsidé på ett attraktivt sätt och få värdefull feedback. Det blir dessutom möjligt att skapa en kundkrets redan innan du lanserat produkten.

För att din kampanj ska sticka ut i mängden krävs det dock en hel del tid och energi. Du bör också tänka på att många mindre investerare ofta innebär mer administration.

3 tips innan du söker ett starta eget-lån

Oavsett vilken typ av starta eget-lån du väljer finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på innan du ansöker.

  1. Var påläst. För att du ska verka trovärdig i långivarens ögon är det viktigt att du vet vad du pratar om. När det gäller lån till nystartade företag är personen som driver verksamheten en av de viktigaste bedömningsfaktorerna utöver själva affärsidéen.
  2. Lägg tid på affärsplanen. Gör en noggrann och detaljerad affärsplan som visar målen med verksamheten och hur du planerar att nå dem. Inkludera även en realistisk budget, marknadsplan och konkurrentananalys. Visa att du inte lämnar något åt slumpen.
  3. Våga ställa frågor. Det är bättre att ställa en fråga för mycket än för lite. Det är viktigt att du har full koll på villkoren så att du vet vad du ger dig in i innan du tackar ja till ett lån.

Vanliga frågor och svar

Vad krävs för ett starta eget-lån?

Det viktigaste för att få ett lån till ett nystartat företag är en detaljerad affärsplan som beskriver din affärsidé och hur du planerar att tjäna pengar. I vissa fall kan du även behöva lämna någon form av säkerhet, exempelvis personlig borgen eller en fastighet.

Kan man få lån för att starta företag?

Ja, det finns flera aktörer som kan erbjuda lån för dig till som vill starta eget, exempelvis ALMI. Även banker och kreditinstitut kan erbjuda lån till nystartade företag, om de har en stark affärsidé.

Hur mycket får man låna till företag?

Det beror på vilken långivare du vänder dig till, hur din affärsidé ser ut och risken med finansieringen. Lånebeloppen kan sträcka sig från 10 000 kronor och uppåt.

Vilket starta eget-lån är bäst?

Det är svårt att säga eftersom förutsättningarna ser olika ut beroende på vilket företag du driver. För småföretagare kan ett mindre lån räcka långt, medan större startups kan behöva större summor. Factoring är ett bra alternativ för företag med etablerad kundbas och ett privatlån kan vara något för dig som är anställd och som startar eget vid sidan av.

Kan jag få ett starta eget-lån om jag har en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningar kommer göra det svårare att få lån, oavsett vilket lån det rör sig om. Det är dock inte omöjligt. Oftast är det dock lättare att få lån om du driver ett aktiebolag än om du driver en enskild firma. I en enskild firma är nämligen din och företagets ekonomi inte skilda.

Bästa erbjudanden för företagslån 2022

företagslån ränta
  • Belopp: 10 – 5.000 tkr
  • Offert från 21 långivare
  • Ofta pengarna samma dag
  • Trygg och stabil långivare
CapitalBox
  • Belopp: 20 – 3.500 tkr

  • Snabbt – ansök på några minuter

  • Flexibelt – anpassa återbetalningstiden

  • Inga dolda avgifter

  • Belopp: 50 – 2.000 tkr
  • Endast 1st UC
  • Svar inom 24h
  • Gratis tjänst