Bäst uppstartslån för företag 2023
För nystartade företag och företag i uppstartsfas kan ett uppstartslån vara ett bra alternativ för att lösa eventuell likviditetsbrist. Det bästa sättet att få ett uppstartslån är att vända sig till en förmedlare av företagslån så som Lendo. På denna sida kommer vi gå igenom hur du ansöker om ett uppstartslån och vad du bör tänka på.
Vid uppstarten av ett företag kan det vara svårt att få ett företagslån beviljat via storbanker. Oftast beror detta på att företaget saknar tillgångar att pantsätta alternativt att verksamheten är såpass ung att det saknas tillräckligt mycket historisk information om verksamheten för att banken ska ta risken. Detta kan innebära problem för småföretagare eftersom det är just vid uppstarten som behovet av kapital ofta är som störst.
Oftast är det inte din affärsidé som är problemet – Storbankerna undviker helt enkelt dessa typer av företagslån. Bankerna ser en oprövad affärsidé som en stor risk och det är inte heller småföretagare som är bankernas mest lukrativa kunder. Som tur är finns det mindre nischade banker som är medvetna om detta och vars primära målgrupp är just småföretagare dessa kreditgivare erbjuder ofta uppstartslån.
Uppstartslån är ett begrepp brukar användas för att beskriva det sorts lån eller annan sorts kreditform som ges för att lösa nystartade företags likviditetsbrist. Dessa lån kan sedan användas för investeringar i verksamheten. Olika banker har olika krav och villkor som behöver uppfyllas för att man ska kunna ansöka om ett företagslån, gemensamma krav är dock att företaget är registrerat hos Bolagsverket samt har en godkänd F-skattsedeln.
Utöver detta kan du vid ett uppstartslån räkna med att det kommer att krävas ett borgensåtagande, företagsinteckning eller annan form av säkerhet från dig som ägare av företaget. Det vanligaste är att lånetagaren behöver gå i borgen för 100% av lånebeloppet – vilket gör dig betalningsskyldig utifall att företaget ej har möjlighet att betala tillbaka skulden till långivaren.
På denna sida kommer vi gå igenom hur ett uppstartslån fungerar och vad som är bra att tänka på inför att du skickar in din låneansökan.
Lån för nystartade företag
Det kan vara frustrerande att ansöka om lån för småföretagare, detta eftersom bankerna är som minst villiga att erbjuda lån när behovet av likvider är som störst. Det tenderar därmed att uppstå ett moment 22: Externt kapital behövs för att öka omsättningen och intäkterna, men omsättning och lönsamhet krävs för att storbankerna ska bevilja lånet.
Vid “traditionella” företagslån är det vanligt att det förekommer det krav från kreditgivarens sida om att verksamheter måste uppfylla en viss nivå av omsättning eller varit aktiv under en viss period. Uppstartslån å andra sidan är en kreditform som ges av nischade mindre kreditgivare med småbolag i fokus. Syftet med ett uppstartslån är att bolaget som ansöker om krediten ska nyttja denna för att komma igång med sin verksamhet. Ett uppstartslån är med andra ord en bred benämning för lån och krediter tillgänglig för nystartade företag så fort företaget blivit registrerat hos Bolagsverket samt att en f-skattsedel erhållits från Skatteverket.
Vissa kreditgivare har specifika erbjudanden för företag som är nystartade medan andra ej väljer att göra skillnad på ett vanligt företagslån och ett uppstartslån. Det förekommer därmed ingen unison definition av vad ett uppstartslån är för något utan detta kav variera mellan olika kreditgivare. Om man driver ett nystartat företag så är det dock värt att hålla utkik efter begreppet uppstartslån hos eventuella långivare då det tyder på att de ej har några specifika krav på omsättning eller bolagets ålder.
Krav vid uppstartslån
För att bedöma ett nystartat företags betalningsförmåga kan ej bankerna använda samma verktyg och analysmetoder som vid bedömning av ett väletablerat företag. Istället läggs den största vikten på verksamhetens affärsplan, inom vilket område företaget är verksamma inom, framtidsutsikter samt borgensmännens privatekonomi. För att en långivare ska bevilja ett uppstartslån krävs det att de får förtroende både för dig och din verksamhet eftersom inga finansiella rapporter och historiska underlag finns att stödja sig mot i analysen.
Ni bär alltså lägga mycket tid på att ta fram en välarbetat affärsplan som utförligt går igenom affärsmål, bedömning av genomförbarheten samt en plan för att uppnå dessa mål. Inkludera gärna bakgrundsinformation om teamet bakom organisationen. När detta är klart kommer ni behöva bestämma er för hur ni ska erbjuda säkerhet för lånet, nedan går vi igenom de vanligaste formerna.
Personlig borgen vid uppstartslån
För att få ett uppstartslån beviljat kommer långivaren att kräva ett borgensåtagande och de flesta banker kräver att man går i personlig borgen för 100% av uppstartslånet. Du kan alltså som privatperson bli tvingad att ta över hela skulden utifall att företaget ej har möjlighet att betala tillbaka lånebelopp samt ränta.
För att kunna gå i borgen för ett företagslån behöver personen i fråga ha en ledande position i bolaget, det vill säga sitta i ledningen eller styrelsen för företaget. Innan ett borgensåtagande accepteras av kreditgivaren kommer banken att undersöka borgensmännens privatekonomi med hjälp av en kreditupplysning. Det är därmed viktigt att ha sin privatekonomi i god skick inför ett borgensåtagande. Orsaken till denna grundliga genomgång är att banken vill försäkra sig om att borgenärens förmåga att betala tillbaka skulden utifall bolaget ej kan göra detta.
Hypotek vid uppstartslån
Hypotek innebär pant av egendom i olika former, för detta krävs en företagsinteckning. För små företag med få värdefulla tillgångar så som fastigheter eller produktionsanläggningar brukar det i huvudsak handla om tillgångar som används i rörelsen så som varulager, maskiner eller andra inventarier. Dessa tillgångar kan vid ett företagshypotek alltså användas av verksamheten trotts att de är pantsatta. Företagshypotek brukar användas som säkerhet vid företagslån, både i kombination med ett borgensåtagande samt enskilt.
Utifall att skulden ej betalas är det normalt sätt enklare och snabbare för en borgenär (i detta fall banken) att göra anspråk på företagshypoteket än att vänta på att privatpersonen som gått i borgen för lånet ska betala privat. Till följd av detta är företagshypotek ett uppskattat alternativ både för bankerna och för företagare.
Tips inför din låneförfrågan
1. Se till att det är ordning och reda när det kommer till bolagets finanser. Eventuella fakturor och betalningar som missköts kan nämligen leda till avslag. Samma sak gäller för dina, och eventuellt andra borgensmäns, privata finanser eftersom en privat kreditupplysning kommer att begäras.
2. Ett positivt kassaflöde är något som kreditgivare gillar. Detta är extra viktigt för just nystartade företag i och med att långivarna vill se att verksamheten faktiskt kan generera positiv avkastning på investerat kapital. Detta är såklart mer regel än undantag när det kommer till bolag i uppstartsfas, men det är bra att kunna visa och argumentera för att större intäkter finns runt hörnet.
3. Se över en gång extra att all företagsinformation är korrekt angiven i din låneansökan, om fel förekommer kan du räkna med att din låneansökan ej kommer att behandlas.
Jämför uppstartslån 2023
Oavsett om det är ett traditionellt företagslån eller ett uppstartslån så bör du alltid jämföra olika långivare. Det absolut lättaste sättet att undersöka vilka alternativ som finns tillgängliga för ditt företag med era specifika förutsättningar är att vända sig till en låneförmedlare. Dessa begär endast en enda UC och med hjälp av denna samt den information du anger vänder de sig till upp mot 18 olika kreditgivare.
När detta är gjort får du ta emot flera låneerbjudanden och du kan sedan välja det lån som är mest fördelaktigt för just er. Att skicka ut en förfrågan via en låneförmedlare är helt gratis och du förbinder dig ej till något i samband med din ansökan. Nedan har vi samlat de låneförmedlare vi anser vara bäst på marknaden när det kommer till uppstartslån 2023.
Uppstartslån: Frågor och svar
Vi vet att det inte är helt lätt när det kommer till alla olika villkor och begrepp som används vid uppstartslån, det kan kännas överväldigande. Kanske är många av begreppen nya eller okända för dig som läser, vi har därför samlat de vanligaste frågorna som brukar dyka upp gällande uppstartslån.
Det enda som krävs är att bolaget är registrerat och är godkänd för F-skatt. Utöver dessa krav kan olika kreditgivare ha olika krav på verksamheten, generellt sett innebär ett uppstartslån att lånet ej kräver någon specifik omsättning eller minimum anställda – i vissa fall kan det tvärt emot finnas en maxgräns för dessa.
Detta beror helt på vilka förutsättningar ditt företag har. Ett uppstartslån kommer generellt sett vara dyrare än ett traditionellt företagslån eftersom nystartade företag sällan kan erbjuda någon form av säkerhet utöver personlig borgen.
Ett uppstartslån är ett bett begrepp på företagslån i syfte att lösa likviditetsbrist för nya och nystartade företag. Dessa lån karaktäriseras ofta av mindre lånesummor med personlig borgen som krav.
Ja, dessa aktörer som erbjuder företagslån utan UC har ibland överseende med detta. Eftersom dessa aktörer erbjuder högkostnadskrediter har de vägt in en större risk i sin affärsmodell. Men har du flera anmärkningar och aktuella skulder så kommer din låneförfrågan att bli nekad.
Om du redan tidigare har haft flera förfrågningar hos UC så kan det vara svårare att få lån. Om du har flera UC kreditupplysningar och ej vill att det ska påverka räntan på ditt lån kan det vara fördelaktigt att vända sig till långivare som erbjuder företagslån utan just UC.
I dagsläget är det möjligt att ansöka om företagslån utan UC, men detta betyder inte att ingen kreditupplysning sker. Att ett företagslån sker utan UC betyder att långivare använder Creditsafe eller Bisnode Kredit som kreditupplysningsföretag.